Nähtävyydet

Bönehuset

Jatkamme matkaa tienristeyksestä oikealle, kahden matalan punamultarakennuksen välistä kirkolle, joka sijaitsee Fårbergetin vieressä. Kivestä vuonna 1910 rakennettu Bönehuset on Utön toinen kirkko, joka rakennettiin aikanaan siksi, että ikäihmisten oli vaikea nousta majakkakirkkoon jumalanpalvelusta kuulemaan.

Bönehusetissa kannattaa istahtaa ja viettää hiljainen hetki. Kirkon itäpäädyn ikkunasta, luonnon tarjoamasta alttaritaulusta on kaunis näkymä merelle, joka myrskyisinä päivinä vaahtoaa kuohuten karikoiden yllä. Nämä luodot olivat kohtalokkaat amerikkalaiselle rahtialus Park Victorylle jouluyönä 1947. Alus oli ankkuroitunut hyvässä säässä Lillharunin luodon lähelle Utöstä kaakkoon, ja miehistön oli tarkoitus viettää jouluyö ankkurissa. Yöllä kuitenkin nousi hirvittävä lumimyrsky, ja aluksen ankkurit antoivat periksi, jolloin se lähti ajelehtimaan myrskyn heittelemänä. Park Victory iskeytyi usealle luodolle ja sai monta suurta vuotoa. Laiva alkoi upota nopeasti, ja miehistö siirtyi pelastusveneisiin.

Kun Utössä saatiin tieto onnettomuudesta, sieltä lähdettiin pelastustoimiin luotsikutterilla, meripelastusalus Merikokolla ja armeijan aluksella. Suurten ponnistusten jälkeen miehistön jäsenistä onnistuttiin pelastamaan 38. Pelastuneet viettivät joulun utöläisten kodeissa, mutta jouluyön murheellinen tapahtuma vaati uhrikseen 10 hukkunutta.

Bönehusetissa on onnettomuuden muistoksi kymmenhaarainen kynttilänjalka, johon on kaiverrettu hukkuneiden merimiesten nimet. Seinällä on Yhdysvaltain suurlähetystön kirje, jolla utöläisiä kiitettiin heidän ponnisteluistaan onnettomuuden uhrien auttamiseksi.

Bönehusetin eteläpuolinen alue on osa aluetta jonka Utö Hembygdsförening osti takaisin valtiolta, kun armeija jätti saaren vuoden 2005 lopulla. Talot ovat nykyisin vuokra-asuntoja ja oleellinen osa saaren ympärivuotista elämää.