Utö sijaitsee mantereelta katsottuna uloimpana Turunmaan saaristossa, aivan Saaristomeren tärkeimmän merenkulkuväylän tuntumassa.
Utö on toiminut vähintään 1600-luvulta alkaen luotsien, majakanvartijoiden, tullivirkailijoiden ja puolustusvoimien tukikohtana. Luotsaustoiminta ja saaren sijainti väylän tuntumassa johtivat saaren vakituiseen asuttamiseen 1740-luvulla. Sesonkikalastajien suosiossa saari on oletettavasti ollut kuitenkin jo keskiajalta lähtien.
Venäjän vallan aikakaudella luotsien ja majakanvartijoiden virkojen määrää saaressa lisättiin. Tällöin saareen perustettiin myös pieni tulliasema. Näin Utön väkiluku kasvoi. 1800-luvun lopulla saaren väkiluku oli noin 150 henkilöä ja kotitalouksia oli yhteensä noin 25.
Ensimmäisen maailmansodan alkaessa Venäjän armeijan vahvuutta saarella nostettiin merkittävästi. Sodan aikana Utön asukkaat olivat evakuoituina. Saaren rakennuskanta muuttui radikaalisti venäläisten toimesta, kun he purkivat vanhoja ja rakensivat uusia taloja.
Venäläiset rakensivat myös mukulakivitiet, joita pitkin kulkivat ratakiskot ammuskuljetuksia varten. Kiskot purettiin 1960-luvulla. Venäjän armeija ei ole toiminut Utössä vuoden 1918 jälkeen. Puolustusvoimat oli kuitenkin vahvasti läsnä saarella aina vuoden 2005 loppuun saakka. Tällöin valmiuslinnake muutettiin vartiolinnakkeeksi.
Utö on suosittu matkakohde esimerkiksi päiväkävijöiden ja veneilijöiden keskuudessa. Saarelta löytyy hotelli- ja majoituspalveluita, kaksi vierasvenesatamaa, kahvila ja opastusta. Kauppa “Utö Handel” tarjoaa laajan valikoiman elintarvikkeita sekä päivittäistavaroita ympäri vuoden, ja kesällä saaren jännittävään historiaan voi tutustua kotiseutumuseossa.
Saarella asuu ympärivuotisesti noin 40 henkilöä. Väkiluku kasvaa huimasti, kun kesäasukkaat ja vain osan vuodesta saarella viettävät utöläiset palaavat paikalle. Utössä on tarjolla myös vuokra-asuntoja. Näin koti voi löytyä uusillekin asukkaille, joita kiehtoo ympärivuotinen asuminen ulkosaaristossa. Uusien asukkaiden muutto saarelle tukee kyläyhteisön pysymistä elävänä vuoden ympäri.
Utön suomenkielinen koulu ja perhepäivähoito mahdollistavat saaressa asumisen lapsiperheille. Utön kirjasto on avoinna kerran viikossa, ja Punaisen Ristin alla toimiva ensivasteryhmä auttaa onnettomuus- ja sairastapauksissa. Valtion organisaatioita toimii saarella useita: muun muassa Finnpilot, Puolustusvoimat, Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos ja tietoliikenneverkkojen haltijoita.
Utö on kooltaan pieni, mutta tiheään asuttu saari. Siksi vierailijoiden toivotaan kunnioittavan paitsi saaren karua, herkkää luontoa ja rikkaan linnuston pesimäaikaa myös saaren asukkaiden kotirauhaa.
Ruotsinkielisessä kirjassa esitellään Utön historia kattavasti. Voit ostaa kirjan kotiseutumuseosta tai Utö Handelista. Lisäksi kirja on tilattavissa kotiseutuyhdistykseltä: utohbf@gmail.com.
Katso saatavuus kirjastosta